Nasjonalbiblioteket

Nb har over flere år scannet inn samlingene sine. Nå kan alle få tilgang, og det er en mulighet for elever til å lese bøker gratis, samt mye, mye mer.

Norge er første land ut til å legge nasjonal litteraturarv ut på nett. Hele 250.000 titler er nå tilgjengelig for hele befolkningen.

Kulturminister Trine Skei Grande sier via pressemeldingen:

– Bred og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for dannelse, demokratisk deltakelse, utvikling av språkfølelse og identitet. Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til vår nasjonale kulturarv.

 

Fakta om Bokhylla.no

  • Bokhylla.no ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009. Etter en avtale mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor fra 28. august 2012 ble tjenesten  permanent og utvidet til å omfatte alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000.
  • Bøkene på Bokhylla.no er fritt tilgjengelig for å leses på nett av alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet, kan i tillegg lastes ned og skrives ut. Forfattere, andre opphavspersoner og forlag blir betalt gjennom den kollektive avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.
  • Forfattere og forlag har gjennom avtalen anledning til å reservere seg mot å legge ut bøker.
    Per i dag er rundt 4 000 bøker holdt tilbake. Dette dreier seg stort sett om fagbøker og bøker
    som fremdeles har et kommersielt potensial.

Kilde: Nasjonalbiblioteket / Bokhylla.no

 

 

Kontaktperson

Hanne Lindblad

Biblioteksleder

E-post Hanne.Lindblad@eikeli.vgs.no

Tlf: 67 16 47 17